top of page

ירידות בשווקים😱📉 מה עושים???

לחששות הביטחוניות שהם מנת חלקנו בארץ בשנה האחרונה הצטרפו השבוע גם כותרות אדומות בקשר לכלכלה. 

בכל פעם שיש ירידות משמעותיות בשוק \ההון, הכותרות הופעות לאדומות וגדולות במיוחד, הכתבים הכלכליים, וכתבי החדשות בכלל, אוהבים לצייר מייד תרחישי אימים:


הבורסה נופלת, ההתרסקות לפנינו, הבועה מתפוצצת, כספי הפנסיה נמחקים...


כל אלו כותרות שראינו קצת בתקופה האחרונה, וכנראה עוד נשמע ונראה בזמן הקרוב.


אגב, ראיתם פעם כותרות ענק ירוקות?

"הבורסה שוברת את שיאי כל הזמנים!", "הפנסיות של אזרחי ישראל פורחות!"


לא ראיתם? מעניין...


בכל אופן, הטלטלה שעברה על הבורסות בעולם בימים האחרונים מחקה טרליונים של דולרים והכניסה רבים לחרדה. מיד קיבלנו שאלות מלקוחותינו - 'האם זה הזמן לצאת מהבורסה, לפני שתבוא הקריסה הגדולה?', 'איך זה משפיע על חיסכון לכל ילד?' ועוד ועוד...


לטובת כולנו, ננסה לעשות קצת סדר.


מה קרה? למה קרה? האם זה קשור לאיומים של איראן?


מה שקרה זה שהיו ירידות מאד חדות בשוקי המניות בעולם. 


מדד המניות היפני צנח ביום אחד בכמעט 14%. מדובר על הנפילה החדה ביותר מאז שנת 1987. 

(מה שהוביל לצניחה זה החלטת הבנק המרכזי שם להעלות את הריבית אחרי יותר מ17 שנים שהיא הייתה אפסית)


הירידות ביפן משכו איתם גם את בורסות המזרח הרחוק שצנחו גם הם בחדות. כשנפתח המסחר באירופה גם שם נרשמו ירידות ומשם כמו דומינו זה הגיע גם לארה״ב שם ירדו המדדים, ובפרט מניות הטכנולוגיה הגדולות בצורה חדה. 

מה הייתה הסיבה לנפילות? קשה לשים את האצבע על הגורם המדויק, וסברות שונות ומשלימות נאמרות על ידי הפרשנים הכלכליים. בכל אופן למרות שאותנו זה מעסיק מאוד, החשש מתגובה איראנית והתפתחות מלחמה נרחבת באזור כמעט ולא מוזכר בעיתונות הכלכלית כטריגר לירידות השערים.



זה מה שקרה למניות האמריקאיות ביום המסחר האחרון (שני, 5/8). כל קוביה מייצגת חברה אחת מתוך מדד הs&p500 המפורסם. גודל הקוביה מייצג את חלקה בכלכלה. חברת מייקרוסופט לדוגמה, שהיא החברה הגדולה בעולם, ירדה היום בשיעור של 3.27%. שזה המון המון המון כסף :)  (המקור: finviz)

רגע, אני לא משקיע בבורסה, איך זה קשור אלי?


חשוב להדגיש: לכולנו יש כספים שמושקעים בבורסה!


* חלק ניכר מכספי הפנסיה של כולנו מושקעים ומושפעים ממצב הבורסה.

* קופות גמל, קרנות השתלמות, תוכנית חיסכון לכל ילד ועוד - רבים מגופים אלו חשופים חשיפה משמעותית למצב הבורסה.

* וכמובן - הרבה אנשים גם משקיעים אקטיבית בבורסה, מחזיקים במניות ובכלי השקעה נוספים.


 


אז מה זה אומר, שהפנסיה שלי הלכה? שאני מפסיד המון כסף? יש מה לעשות עם זה?


הנטייה הראשונה של רבים (בעיקר אם הם לא לקוחות שלנו), ברגע שמתחילות להופיע כותרות "אדומות" בעיתונים היא למשוך את הכספים ולברוח משם. 

אבל כל היועצים הפיננסים יודעים שמה שצריך לעשות הוא בדיוק ההיפך: בבורסה צריך להישאר לאורך זמן ארוך, בלי להיכנס ולצאת לפי כותרות העיתונים.


ההיסטוריה של שוק ההון מלמדת אותנו שבטווח הארוך, השוק עולה באופן עקבי. 



הנה, ככה זה נראה כשעוברים מהמיקרו (יום, שנה) למאקרו (כמה שנים):


  •  בטווח של ימים השקעה במניות מרגישה כמו רכבת הרים או ביקור בקזינו. 

  • בטווח של שנים, ישנן שנים קשות (כמו לדוגמה שנת 2022). 

  • בטווח של עשורים מניות הוכיחו שהן אפיק ההשקעה המשתלם ביותר.




ממש אפשר לראות שככל שאנחנו מתרחקים, ומסתכלים על פרקי זמן ארוכים יותר, כך השוק יותר במגמת עלייה.


במילים אחרות - מה שהופך את שוק המניות ל'מסוכן׳ היא התנודתיות הגדולה שלו. בשנה אחת הוא יכול לנסוק מעלה ובשנה אחרת לצלול למטה. אבל כיוון שיש יותר ימים של עליות מימים של ירידות, ככל שעובר הזמן הסיכון יורד, וזה נהיה נכון ובטוח יותר.



נכון, כשיורדים צריך להחזיק חזק. זה פחות נעים ופחות כיף להסתכל על הדוחות הרבעוניים כשזה המצב. אבל כל הנדרש זה לנשום עמוק, לקרוא פחות עיתונות כלכלית בתקופה הזאת, ולחכות בסבלנות לצמיחה.


בכל מקרה, ההמלצה שלנו, היא לא לגעת בכסף, ולא למשוך אותו בשלב זה.



נו, ואולי בכל זאת?


אחד מלקחותינו פנה אלינו וטען:


"אני יודע שאתם אומרים להישאר כל הזמן בפנים. אבל בפועל שמתי לב הפעם ממש מוקדם שמתחילים הדיבורים על ירידות, אז מיהרתי להוציא את הכסף, וכך חסכתי לי את כל הירידה הגדולה. כשאשמע שמתחילים לעלות מחדש - אכניס את הכסף, וכך לפחות ברמה האישית ארוויח פעמיים - גם אשאר בבורסה אבל גם אחסוך את הירידה הגדולה..."

בשפה המקצועית מה שאותו לקוח הציע נקרא לנסות "לתזמן" את השוק. להצליח לצאת לפני הירידות ולחזור לפני העליות כדי להצליח לתפוס תמיד את הכיוון הנכון. האם זה יכול לעבוד?


עשרות מחקרים כבר נעשו בנושא הזה, וכתבות רבות מספור כבר נכתבו, ונראה שהתשובה היא פשוטה ומוסכמת: מי שינסה להיות יותר חכם מהשוק, בדרך כלל יפסיד פעמיים - פעם אחד בירידה ופעם אחת בעלייה…


בדרך כלל מה שקורה למי שמנסה לתזמן את השוק, זה שהוא תמיד פועל אחרי הזמן: הוא יוצא אחרי שהדיווחים על המסכים האדומים כבר התחילו, וחוזר כשמתחילה להסתמן מגמה ירוקה. מה זה עושה לכסף שלו? מרע את מצבו משמעותית ביחס למי שנשאר בשוק כל הזמן הזה. הוא יפסיד יותר וירוויח פחות ממי שיישאר כל הזמן בשוק, ללא תנודות.


הרי כשהבורסה יורדת קצת הוא עוד לא מוציא את הכסף, כי צריך עוד לבדוק מה יהיה מחר... ורק אחרי שיש ירידות רצופות של מספר ימים, או אחר יום של ירידות משמעותיות - אז הוא מוציא את הכסף! ופה הוא מפסיד בפעם הראשונה - את הירידה של השבוע הראשון, שאותה הוא מקבע עכשיו בתיק ההשקעות שלו.


וכשהבורסה מתחילה להתאושש וקצת לעלות, הוא עדין לא מחזיר את הכסף. מחכה למגמת עלייה ברורה, ואז כשהוא מחזיר את הכסף פנימה כשהמגמה הירוקה מתבססת - הוא מפסיד בפעם שנייה - את העלייה של השבוע הראשון של העליות.


מה שאנשים לא זוכרים בדרך כלל, זה שכשהבורסה יורדת, הכסף שלך בעצם קונה יותר בזול את ה"סחורה" שיש בבורסה. ירידות זה זמן מעולה לקנות יותר בזול יותר מניות, ולכן חשוב להיות בשוק גם כשהוא בשפל.



לסיכום


השקעה במניות דרך שוק ההון היא דרך נהדרת לרווחים נאים לטווח הארוך, ולכן כשרואים כותרות מפחידות כל מה שיש לעשות זה לנשום עמוק, ולעבור לכתבה הבאה...

או במילותיו האלמותיות של המשקיע ג'ון בוגל זצ"ל: ״Don't do something. Just stand there...״


לעומת זאת - כשמחפשים השקעות קצרות טווח - הבורסה היא כלי פחות מוצלח, בגלל התזזיתיות וההפכפכות שלה, ואז יש לחפש אפיקים אחרים, סולידיים יותר ותנודתיים פחות.  



נ.ב

לאחר שכתבנו את המייל אתמול בלילה, הבוקר (שלישי, 6/8) כבר התבשרנו על עליות חדות בשווקי המזרח הרחוק ומשם גם בשאר השווקים בעולם. האם זהו תיקון בדרך לירידה עוד יותר גדולה שתבוא או שהרע מכל מאחורינו? אין אחד שיודע את התשובה. כאמור, אנחנו ממליצים לא להתרגש מהחדשות ולדבוק בעקרונות ההשקעה לטווח ארוך.


2,437 צפיותתגובה 1

פוסטים אחרונים

הצג הכול

דירה בהנחה. הפעם ללא הגרלה

במענה לצורך השעה ולבקשות רבים מלקוחותינו, אנו שמחים לבשר כי ׳ברק ייעוץ והשקעות׳ תחל להציע הזדמנויות ברות השגה לרכישת דירה, כולל ליווי...

1 comentário


תודה רבה רבה על מה שכתבתם

Curtir
bottom of page