עלויות המלחמה הגדולות דורשות צמצומים ו׳גזרות׳ כלכליות שונות. בין הדברים שהועלו בטיוטה זה שינוי הטבת המס על קרנות ההשתלמות.
לפני שנפרט חשוב לציין שכפי המסתמן ׳הגזירה׳ הזו יורדת מסדר היום, ובכל זאת זו הזדמנות ללמוד ולהכיר.
כזכור, קרן השתלמות היא כלי חיסכון נהדר כיוון שהוא מאפשר חיסכון כפול במיסים - גם בשלב ההפקדה, הסכום שמופרש (עד תקרה מסוימת) לא חייב במס הכנסה. וגם בשלב הפדיון - כל הרווחים פטורים לגמרי ממס רווחי הון. הפטור הזה יכול להיות שווה למשק בית מאות אלפי שקלים במשך השנים.
הנה הסכומים, נכון לשנת 2024
תקרת הכנסה לשכיר הפטורה מזקיפת הכנסה | תקרה הפקדה לצורך הטבות מס לעצמאי | תקרה הפקדה לפטור ממס רווח הון |
15,712 ש"ח | 13,202 ש"ח | 20,520 ש"ח |
למה התקרה לא אחידה לכל העניינים? שאלה טובה. מיסים זה סיפור מסובך...
מה משרד האוצר ביקש לשנות?
כדי להבין את ה׳גזרה׳ שהוצעה צריך לשחזר את ההיסטוריה: במקור קרן ההשתלמות נוצרה לטובת חיסכון לטווח הבינוני , קרן השתלמות כשמה נועדה לממן שנת השתלמות ולימודים לעובד פעם בכמה שנים. במגזר עובדי ההוראה המודל הזה נשמר עד היום בדמות שנת השבתון. שש שנים תחסוך ובשביעית תהנה מהכספים והרווחים ללא לשלם מס.
במשך השנים אנשים הבינו שמדובר בכלי חיסכון אדיר דווקא לטווח הארוך . כשמדובר ברווחי הון, הצומחים בצורה מעריכית בזכות אפקט הריבית-דריבית, כדאי לא לגעת בקרן ההשתלמות ולהשאיר אותה למשך עשורים עד הפרישה או אפילו כירושה לילדים. כל עשור שעובר סך הרווחים בממוצע מכפיל את עצמו (כמובן תלוי במסלול ההשקעה) וממילא הטבת המס הכוללת הופכת להיות משמעותית יותר
בדיוק מהסיבה הזו במשך שנים אנחנו ממליצים מעל לכל בימה לפתוח קרנות השתלמות, להפקיד אליהן את המקסימום האפשרי בחוק וכמובן שלא לגעת ולהפריע לכספים.
יתרה מזו, אצל משפחות ומיועצים רבים הצבירה בקרנות ההשתלמות הם חלק הארי מהחיסכון הפנסיוני המיועד לשנות הפרישה, במיוחד אצל מי שהחיסכון בקרן הפנסיה שלהם נמוך מהנדרש כדי לפרוש בכבוד.
במילים אחרות - קרנות ההשתלמות הפכו ממוצר השקעה לטווח בינוני למוצר השקעה לטווח ארוך. ואת זה בדיוק מבקשים במשרד האוצר לבטל.
הכוונה היא להשאיר את הטבת המס רק למשך שש השנים, כשהרווחים שיצברו החל מהשנה השביעית יהיו חייבים במס כמו בכל השקעה אחרת.
האם השינוי יעבור?
כנראה שלא. הסיבה לכך היא שההסתדרות לא מרוצה מביטול ההטבה המשמעותית אליה זוכים חבריה והיא תפעיל הרבה כח כדי למנוע את השינוי. לאחרונה (30/10) דווח שבמסגרת המשא והמתן ההסתדרות הבטיחה ׳לתרום׳ שני ימי הבראה בשנה (כ900 ש״ח לכל עובד) בתמורה לשימור הטבת המס על קרנות ההשתלמות.
אפשרות אחרת שעלתה היא שהטבת המס תשמר רק למי שיבחר לפדות את קרן ההשתלמות בפרישה (בדומה למה שנהוג ב׳קופת גמל להשקעה׳) וזאת על מנת שלא לפגוע במי שבונים על החיסכון בקרן ההשתלמות לשנות הפרישה.
האם יהיה צורף לעשות שינויים בקרנות קיימות?
כאמור, ככל הנראה ההטבה לא תבוטל בעקבות לחצי ההסתדרות. אבל גם אם תבוטל, אנחנו נמשיך להמליץ לפתוח קרנות השתלמות. גם פטור לשש שנים הוא משמעותי, ושאר הייתרונות של קרן ההשתלמות אמורים להמשיך להתקיים בכל אופן: הפטור המסוים בהפקדה, הפטור במעבר בין אפיקי ההשקעה, היכולת לקחת הלוואה כנגד הקרן ומעבר לכל אלו - מנגנון חיסכון והשקעה נח ומשתלם.
במידה והחוק אכן ישונה ייתכן שיהיה כדאי להפקיד בכל שנה לקרן חדשה, כדי להרוויח מחדש את הפטור. כשיפורסמו הפרטים, אנחנו נלמד אותם ונעדכן כאן.
ואם אין לי עדיין קרן השתלמות?
הנתונים מלמדים שרק לחצי מהעובדים במשק יש קרן השתלמות. בדרך כלל העובדים המאוגדים (הזכרנו למעלה את ההסתדרות) והעובדים ׳החזקים׳ בהייטק ובמקומות עבודה נחשקים. נוסף לאלו גם עצמאיים ובעלי עסקים יכולים לפתוח לעצמם. מי שנשאר מאחור הם דווקא העובדים היותר ׳חלשים׳ להם מוצר החיסכון הנהדר הזה כלל לא נגיש. אם היו שואלים אותנו, היינו מציעים להגביל את הפטור במספר השנים או בסכום המקסימלי המותר בשנה (בכל מקרה צריך מקורות למימון המלחמה...) אבל בתמורה להנגיש את אפיק החיסכון הזה לכל העובדים במשק.
בנתיים, עד שזה יקרה, הנה מאמר שכתבנו בעבר על איך ניתן לפתוח קרן השתלמות. https://bit.ly/hishtalmut613
בהצלחה!
Comments