top of page

5 דרכים לחסוך במס רווחי הון

שלום לכולם

יש לכם שותף להשקעות שכנראה מעולם לא פגשתם פנים מול פנים. שותף שלא משקיע יחד איתכם שקל, לא לוקח עליו אף סיכון, אבל בכל פעם שאתם מרוויחים – הוא ראשון בתור לקחת את חלקו. השותף הזה אפילו לא מתבייש לבקש רבע מהרווחים שלכם, ולפעמים יותר.

כן, אתם כבר מנחשים נכון... אנחנו מדברים על רשות המיסים. השותף השקט שנמצא בכל עסקה פיננסית שאנחנו עושים, ומגיע תמיד בדיוק כשיש מה לחגוג.

כשחשבנו על הדיוור השבועי, עלה בדעתנו ששווה להתעמק בשני המיסים העיקריים שמשפיעים על הכסף שלנו - מס הכנסה ומס רווחי הון. (יש עוד מס חשוב מאד. מס הוצאהֵ המכונה מע״מ. עליו נדבר בהזדמנות בנפרד)

מה ההבדל ביניהם? מה הוגן יותר? ואיך אפשר להתמודד איתם בצורה חכמה?

כשהמדינה מבקשת את חלקה.

נתחיל בבסיסי - מס הכנסה הוא מה שאנחנו משלמים על העבודה שלנו. הוא מדורג, וככל שאנחנו מרוויחים יותר, המדינה לוקחת אחוז גבוה יותר. מי שעובד קשה ומגיע למדרגת המס הגבוהה ביותר עלול למצוא את עצמו משלם כמעט מחצית מכל שקל שהוא מכניס למדינה! 

מצד שני, ישנו מס רווחי הון, שהוא המס שאנחנו משלמים על רווחים מהשקעות. הוא קבוע בדרך כלל - 25% - ללא קשר לגובה הרווח. אם הרווחתם אלף ש״ח או עשרה מיליון מהשקעות, שיעור המס יישאר זהה.

זה מעלה את השאלה המעניינת - האם זה הוגן? מדוע אדם שעובד קשה ומרוויח את לחמו בזיעת אפו משלם אחוז גבוה יותר ממי שכספו עובד עבורו? כשמישהו בשכר גבוה מגיע ל-50% מס שולי על כל שקל נוסף שהוא מרוויח מעבודה, משקיע ברמה דומה משלם רק 25% על רווחיו. זה יוצר מצב שלעתים מנהלים בכירים משלמים שיעור מס גבוה יותר מבעלי המניות שלהם!

מצד שני, יש הרבה צדק בטענה שמס רווחי הון הוא מיסוי כפול. הרי הכסף שמושקע הוא כסף שכבר שולם עליו מס הכנסה פעם אחת - אז למה למסות אותו שוב? עניין נוסף הוא הסוגיה הוא התחרות הגלובלית. בעולם של היום, הון יכול לנוע בקלות בין מדינות. אם ישראל תמסה השקעות בשיעור גבוה מדי, פשוט נראה בריחת הון למדינות עם מיסים נוחים יותר. לעומת זאת, עובדים הרבה פחות ניידים, ונוטים להישאר במדינה גם עם מיסוי גבוה יחסית.

בסופו של דבר, אין פתרון מושלם. הדיון נוגע לערכי צדק, יעילות כלכלית ותפיסות עולם. המדינה מנסה למצוא את האיזון העדין - לעודד אנשים לעבוד קשה, למשוך אליה השקעות מקומיות וזרות, ולאפשר לאזרחים לצבור הון לעתידם. זהו חבל דק שעליו מנסים ללכת קובעי המדיניות, וכל שינוי במערכת המס משקף בחירה ערכית לגבי מה חשוב יותר לחברה.


הידעתם? עד למלחמת העולם השניה, שיעורי גביית המס בארה״ב היה נמוכים יחסית. כדי לממן את הוצאות המלחמה העצומות רשות המיסים האמריקאית (הIRS) הוציאה סדרה של סרטוני תעמולה לקידום תשלום מיסים. מי שכיכב בסרטונים היה לא אחר מהדמות המצוירת של דיסני - דונאלד דאק.


שני סוגים של מס רווחי הון

משהו מעניין שרבים לא יודעים הוא שבישראל יש שני סוגים של מס רווחי הון:

בסוג הראשון, שיעור המס הוא 15%. הוא חל על פקדונות, רווחים מסויימים מריבית והשקעות מסוימות כמו קרנות נדל״ן (כמו שלנו). אם הרווחתם 10,000 ש״ח מאחד מאפיקי ההשקעה האלו, תשלמו מס של 1,500 ש״ח בלבד. בשפה המקצועית זה נקרא מיסוי נומינלי

בסוג השני, שיעור המס הוא 25%. הוא חל על רווחים מרוב ההשקעות בשוק ההון ובשוק הנדל״ן (שם הוא מכונה ׳מס שבח׳). כאן יש גם מרכיב מעניין של ניכוי אינפלציה - המס מחושב רק על הרווח הריאלי, לאחר ניכוי השפעת האינפלציה. מעט מדינות בעולם מחשבות כך את המס, אבל ישראל שחוותה אינפלציה קשה בשנות השמונים, כן.





5 דרכים לשלם פחות מס רווחי הון (בדרכים חוקיות כמובן)

ישנן דרכים רבות להתמודד עם נטל המס על השקעות, אבל כדי לא להלאות אתכם בפרטים אינסופיים, בחרנו להתמקד בחמש הדרכים המרכזיות והיעילות ביותר. כמובן שהתחום מורכב יותר וכולל עוד הרבה אפשרויות וניואנסים, אבל אלו הם הכלים העיקריים שכדאי להכיר:

1. קרן השתלמות - המלכה הבלתי מעורערת של הטבות המס

קרן השתלמות היא אחד הכלים המדהימים שיש לנו. זהו למעשה המוצר הפיננסי היחיד בישראל שמאפשר פטור מלא ממס רווחי הון. נהנית מפטור ממס על כל הרווחים, כל עוד נמשכת לאחר 6 שנים.

הבעיה היא שקרן השתלמות עוברת דרך המעסיק והוא צריך לרצות להפקיד לכם לקרן השתלמות. אם יש לכם עסק (אפילו זעיר) אתם המעסיק של עצמכם ואז מותר לכם להפקיד לקרן השתלמות בעצמכם. 

לחגיגה הזו יש מגבלות. פטור ממס רווחי ההון יהיה רק עד לתקרות הפקדה שנתיות:

  • לשכירים: הפקדה עד 1,571 ש"ח לחודש (18,854 ש"ח בשנה).​

  • לעצמאים: הפקדה עד 20,520 ש"ח בשנה (נכון לשנת 2025)

  • אם אתם גם שכירים וגם עצמאיים - אפשר להנות מכפל מבצעים ולהפקיד בשתי קרנות השתלמות. 

 2. נכסים פטורים ממס - בעולמות הנדל״ן
  • דירה יחידה כשאתם מוכרים את הדירה היחידה שלכם, אתם יכולים ליהנות מפטור ממס שבח (שהוא למעשה מס רווחי הון על נדל"ן). בתקופה של עליות של עשרות ומאות אחוזים בערך הנדל״ן זו הטבה ששווה הון רב.

  • השכרת דירה היא עוד אפיק הכנסה שיכול ליהנות מפטור ממס. הכנסות מהשכרת דירה למגורים עד סכום של כ-5,600 ₪ בחודש פטורות ממס לחלוטין. 

  • הכנסות ממתקנים סולאריים: פטורות ממס הכנסה עד לסכום של כ 24,000 ש"ח בשנה.​

3. תרומות לצדקה - טוב לכולם

תרומות לצדקה לא רק עוזרות לחברה, אלא גם יכולות להקטין את נטל המס שלכם. אפשר לקבל זיכוי מס לא רק כנגד מס הכנסה, אלא גם כנגד מס רווחי הון. כדי לקבל את הזיכוי צריך להגיש דוח שנתי בשנה העוקבת לתשלום המס. 

יש אפילו אפשרות חדשה לתרום ניירות ערך ישירות לארגוני צדקה, וכך לקבל הטבה כפולה - פטור ממס רווחי הון וגם זיכוי מס. רלוונטי למי שמחזיקים תיקי ניירות ערך (בבנק) בסכומים משמעותיים.

4. נקודות זיכוי - סוד קטן שיכול לחסוך הרבה

נקודות זיכוי הן עוד סוד שמעטים מכירים. כל אזרח בישראל זכאי למספר נקודות זיכוי ממס, ובשנים בהן אין הכנסות משכר (כמו בתקופת לימודים או אחרי פרישה), אפשר לנצל את נקודות הזיכוי האלה כנגד מס רווחי הון.

לדוגמה, פגשנו לאחרונה צעיר בן 21 שלמד בישיבה ופדה את קופת הגמל מ"חיסכון לכל ילד". הוא חשב שייאלץ לשלם 25% מס על הרווחים, הצענו לו להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה ולנצל את נקודות הזיכוי שלו. התוצאה - לקח זמן ומעט סבלנות אבל בסופו של דבר הוא קיבל את מלוא הסכום חזרה.

 5. מוצרים עם מיסוי מופחת - קרנות נדל"ן ותיקון 190

קופת גמל תיקון 190 היא פתרון מעניין במיוחד שמתאים לאנשים בגיל הפרישה. לכלי הזה יש לא מעט ׳אותיות קטנות׳ שכדאי להכיר. אבל עבור פורשים רבים הוא פתרון שיכול להיות מתאים. (מוזמנים לצפות בהקלטת ההדרכה שערכנו על הנושא לפני כמה שבועות).

קרנות נדל"ן, כמו זו שאנחנו מפעילים, הן דוגמה נהדרת להשקעה שמציעה גם תשואה יפה וגם מיסוי מופחת של 15% בלבד. זו אחת הסיבות שאנחנו מאמינים שהן אפיק השקעה מצויין למי שמחפש איזון בין ביטחון, תשואה ויעילות מיסויית.

לסיכום - קצת תשומת לב יכולה לחסוך הרבה כסף

עולם המיסים נראה לפעמים מורכב ומבלבל, אבל מעט ידע ותכנון נכון יכולים לחסוך לכם סכומים משמעותיים לאורך זמן. המדינה מציעה לנו הטבות מס שונות, וחבל לא לנצל אותן.





 
 
 

Comments


אפשר להשיג אותנו:

בטלפון 02-5661122

במייל office@barakhass.co.il

בוואטסאפ 054-954-7060 או לחצו כאן

פקס 02-6521897

  • YouTube
  • Facebook
  • Whatsapp

ואפשר לבקר אותנו:

אבא אבן 18, ירושלים (סמוך לסינמה סיטי)
לניווט לחניה (בתשלום) לחצו על המפה

הירשמו לרשימת התפוצה שלנו

אנחנו שולחים שם טיפים ומידע כלכלי מעניין וחשוב

ברוכים הבאים לרשימת התפוצה שלנו

WhatsApp.svg.png
WhatsApp.svg.png
WhatsApp.svg.png

© כל הזכויות שמורות לברק ייעוץ והשקעות 
תנאי שימוש ומדיניות פרטיות

 התכנים באתר אינם מהווים יייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתכני האתר משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. על אף מאמצים למנוע זאת, המידע באתר עלול להיות חסר, שגוי, או בלתי מעודכן. כל הפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד.

bottom of page