הכותרת של הפוסט הזה קצת מתעתעת. כי ברור שכדאי שלילדים שלנו יהיה כסף, וברור שחלק מהכסף הזה יגיע מחסכונות שלנו שדואגים לעתיד שלהם.
אבל אנחנו שואלים שאלה ספציפית יותר: האם כדאי לפתוח קופת חיסכון בשבילו? לקרוא לה בשם 'קופת החיסכון של מיכאל', להפריש אליה כמה מאות שקלים בחודש ולדעת שיהיה לו סכום משמעותי בכיס כשהוא יגדל, יתגייס וישתחרר, ילמד תורה ואחר כך איזה מקצוע מכניס, יתחתן עם שירה או נעמי ויצא לחיים הבוגרים?
יש לזה יתרונות, כמובן. היעד נותן לנו מוטיבציה לחסוך, וכשיש קופה עם שם של הילד אנחנו יודעים שלכל ילד יש חלק שווה בחיסכון משלו. זה אחלה יתרונות. חשוב לחסוך לילדים.
אנחנו פה רק כדי להזכיר ש חיסכון ייעודי לילדים יכול לפעמים לפעול שלא לטובתינו.
א. אם אנחנו מנסים לחסוך ואז להשקיע - כמו שאמורים לעשות עם חסכונות - יותר קל להשקיע בצורה יעילה כשהכסף כולו מרוכז במקום אחד. אם הוא מחולק לארבע או חמש קופות שונות, בדמי ניהול שונים, במסלולים שונים לפעמים, מאוד קשה לקבל החלטות ואפילו לחשוב על החיסכון הזה כחלק מכל תיק ההשקעות שלנו. הפיזור לחלקים קטנים עובד כאן לרעתנו.
ב. לפעמים אנשים מגיעים אלינו לייעוץ משכנתא. אנחנו יושבים איתם ובודקים כמה הם יכולים להחזיר בחודש, והם אומרים מספר כמו 3500. הם יכולים גם יותר, 1500 נניח, אבל את ה1500 האלה הם מקצים בהוראת קבע לחסכונות של הילדים ו'בזה לא נוגעים'. זה נראה כמו נדיבות לילדים, אבל בפועל, השיקול הזה גורם להם לקחת משכנתא בתנאים פחות טובים, לפרוש אותה על פני יותר שנים, ולשלם יותר ריבית - המון כסף פנוי שהולך לבנק, והיה יכול ללכת לחסכון לילדים.
ג. הבנקים מודעים היטב לרצון שלנו להיטב עם הילדים ולכן מוכרים לנו מוצרים ׳חיסכון׳ שונים הנושאים את השם ׳חיסכון לילדים׳. לרוב, מדובר בפקדונות שנושאים ריבית אפסית או כמעט אפסית, ככה שאנחנו 'חוסכים' אבל בפועל החיסכון לא רואה תשואה.
אז מה אנחנו מציעים לעשות?
1. תוכנית ׳חיסכון לכל ילד׳ זה מעולה. תחסכו את הסכום הכפול, תבחרו בתכנית נכונה (ניהול בחברת השקעות ולא בבנק, רמת סיכון גבוהה), וזה כבר נותן לילדים הרבה כסף לתחילת החיים העצמאיים.
(וביתר פירוט: הורים שיבחרו לחסוך את הסכום הכפול, 102 ש״ח בכל חודש, ויבחרו במסלול ברמת סיכון גבוהה יוכלו בעזרת ה׳ לתת לילדיהם סכום מכובד של 50-60 אלף שקלים בגיל 21.
2. תחסכו בחיסכון משפחתי אחד גדול, תשקיעו אותו בחכמה וכשהילדים יגדלו חלקו מתוכו את הכסף לילדים כשהם יוצאים מהבית. אם רוצים לתת חלוקה שווה, אפשר להחליט על סכום קבוע או אחוזים קבועים שנותנים לקראת החתונה או קניית הדירה.
3. הכי חשוב הוא לזכור שאין דרך בה הילדים שלנו יקבלו מאיתנו בדיוק את אותו הדבר, שווה בשווה. אינם דומים 50,000 ש״ח בעזרה לקניית דירה לפני עשור לאותו סכום בדיוק בקניית דירה היום. לא דומה ילד שצריך עזרה בשנים הארוכות בהן הוא לומד רפואה לאחיו הצעיר שיוצא ללימודים כחלק משירותו הצבאי.
ולכן לדעתנו חשוב יותר לחנך את ילדינו לנדיבות, לעצמאות כלכלית, ליוזמה ולאמונה, ככה שישמחו בחלקם ויפרגנו לאחיהם שמקבלים יותר.
בעז"ה שנזכה להרבה ביטחון כלכלי, לתת לילדים בנחת ובשפע ושלא יחסר להם כל.
Comentários