top of page

דברים שאזרחים אמריקאים חייבים לדעת לפני שהם משקיעים

הרשת מלאה בבלוגים עם מידע לישראלים שיש להם אזרחות אמריקאית. בלוג מומלץ ביותר למי שמעוניין להתעמק הוא כמובן ׳המתורגמן הפיננסי׳ של יעקב רוטמן שעזר לנו גם בניסוח הדברים כאן.


העניין הוא שהמידע מאד מאד מורכב ומסועף ומפחיד ומרוב עצים קשה לראות את היער. לכן ליקטנו כאן סקירה קצרה יחסית של 3 עקרונות מהותיים ביותר שכל אזרח/ית ארה״ב (או מי שנשוי/אה לאזרח/ית) צריכים להכיר.





רקע 1:

יש המון דרכים וכלים לביצוע השקעות אבל כדי לשמור על פשטות נתייחס לחלוקה המשולשת של:

  1. השקעות בשוק ההון דרך מוצרים פנסיונים (פנסיה+השתלמות)

  2. השקעות נוספות בשוק ההון (קניית ניירות ערך/ הפקדה לקופת גמל להשקעה)

  3. השקעה בנדל״ן (דירה למגורים/ השקעה)


רקע 2:

רוב המדינות בעולם מחייבות רק את התושבים שלהן בתשלום מס. ארצות הברית מחייבת גם את האזרחים שלה הגרים בחו״ל לשלם מס.

היא אינה מחייבת לשלם מס מלא, אלא רק מס שאינו משולם למדינה אחרת. בגלל שמס ההכנסה בארץ גבוה ממס ההכנסה בארצות הברית, בדרך כלל לא תצטרכו לשלם מס הכנסה לארצות הברית.


מכל מקום יש כמה מקרים בהם תצטרכו לשלם מיסים לארצות הברית - לדוגמה:

💰 מס שבח על דירה שלא גרתם בה (נתייחס בהמשך הפוסט)

💰הכנסות כעצמאי (צריך לשלם עליהן ביטוח לאומי)

💰השקעות פסיביות שאינן בקרנות אמריקאיות - PFIC (נתייחס בהמשך הפוסט)

💰ועוד אפשרויות שונות בהן במקרה המיסוי בארה"ב גבוה מבארץ, ולכן כן יהיה צורך בתשלום מס.


הנקודה המהותית ביותר שצריך לזכור היא שאזרחי ארה״ב צריכים להתחשב בשתי מערכות מס כשהם באים לקבל החלטות פיננסיות. טמינת הראש בחול והתעלמות מהחוק האמריקאי לא תועיל לכם בטווח הארוך.




 

1. האם חייבים במס בארה״ב על פנסיה והשתלמות?

התשובה היא בגדול שכן. הסיבה היא בגלל שכאמור ארה״ב ממסה דברים שלא מוסו בארץ. כיוון שההשתלמות שלכם לדוגמה פטורה ממס רווחי הון בארץ אתם תצטרכו לשלם עליה בארה״ב.

יש כל מיני דברים שצריך לעשות כדי להקטין את חבות המס הזו למינימום. כדי לעשות את זה אתם צריכים לקרוא בעיון את הבלוג של יעקב ולנסות לדווח בעצמכם בשיטה האופטימלית או לדווח באופן מסודר דרך רו״ח אמריקאי שמכיר את הסוגיה (זה כמובן עדיף לרוב האנשים) אין כאן איזה סוד שאתם שאתם צריכים לדעת. תעבדו, תחסכו לפנסיה ולהשתלמות, תדווחו בצורה מסודרת ולפני משיכה של הכספים תתייעצו עם רו״ח.



 

2. מה צריך לדעת לפני שאני משקיע בשוק ההון באופן עצמאי?


בעיקר צריך להכיר את חוק הפפי״ק

פפי"ק הן ראשי התיבות של Passive Foreign Investment Company. הכוונה היא לחברה המאוגדת במקום שהוא לא אמריקה שמרבית מהכנסותיה הינן פסיביות (כמו דיודנדים ורווחי הון).

כיוון שרבות מההשקעות היום נחשבות לפסיביות, סוגיית הפפי״ק מאד רלוונטית עבור כל אזרח אמריקאי.


מה יקרה לי אם אשקיע בפפי״ק?

זה חוקי, אבל תצטרכו לשלם מס דרקוני בגובה 31-41% מהרווחים (החישוב מאד מסובך ותלוי בשנים בהם החזקתם את ניירות הערך). וגם - על גבי המס המפחיד הזה תוסיפו ריבית נדיבה מצטברת (ריבית הפד+3% לכל שנה, כולל ריבית דריבית)


למה אמריקה כל כך לא אוהבת פפי״ק?

הסיבה היא שארה"ב היא אחת מהמדינות היחידות בעולם שלא נותנות לקרנות נאמנות לצבור דיבידנדים ורווחי הון, ומכריחים את מנהל הקרן לחלק למשקיעים כל שנה את הרווחים, וע"י כך למסות בכל שנה. במילים אחרות, זה כאילו מישהו החליט בשבילכם שאתם חייבים לקחת חלק מהרווחים הביתה, גם אם אתם לא רוצים לקבל תקבולים מהתיק ומעדיפים לדחות את המס ולהשאיר את הדיבידנדים מושקעים כך שימשיכו לייצר תשואה עם ריבית-דריבית.


אז למה אמריקה כל כך לא אוהבת פפי״ק?

כי קרנות בחו״ל נוהגות להשקיע מחדש את הרווחים בלי לחלק אותם ולשלם עליהם מס וכיוון שאמריקה אוהבת את המס הזה היא לא רוצה שתשתמשו בכלי השקעה שפועלים כנגד מדיניות המיסוי שלה.

במילים אחרות: ארה״ב קונסת את מי שמנסה לשחק עם רשת המס שלה.


רגע, האם קרן השתלמות וחיסכון פנסיוני יכולים להסתבך עם פיפק?

לפי המקובל בקרב רואי החשבון, לשכירים אין סיכון PFIC בקופות גמל או קרנות השתלמות מנוהלות שפתח להם המעסיק וזאת מכיוון שהמעסיק הוא לא אמריקאי והוא כביכול זה שמשקיע עבור העבודה שלו.

(זה לא אומר שאין מיסוי אמריקאי על קרנות השתלמות, רק שאין מיסוי דרקוני)


ומה לגבי קופת גמל להשקעה, האם היא נחשבת פיפק?

בקופת הגמל להשקעה שלכם רוכשים ככל הנראה ניירות ערך הנחשבים כפפיק ולכן יש לא מעט רואי חשבון שממליצים לאזרחים אמריקאים לא להשקיע דרכן.


יש כמה רואי חשבון אמריקאים שמקלים בעניין קופת הגמל להשקעה (וכן בהפקדה עצמאית לקופת גמל בתיקון 190). הנימוק שלהם הוא שבפועל אפשר לסווג את הכספים ככספים פנסיוניים בדומה לשאר ההפקדות הפנסיוניות. הרי בסופו של דבר אם הכספים ייעודו לקצבה, הם יתערבבו לחלוטין עם קופת הגמל. (וזוהי כמובן אחת המטרות המרכזיות של המדינה בהקמת מוצר קופת הגמל להשקעה)


בפועל, מאז נפתחה האפשרות להפקיד לקופג״ל לפני מספר שנים הגישו לא מעט ישראלים דוחות לIRS וחלקם אף עברו ביקורת וטרם שמענו על כך שפקידי המס האמריקאים סיווגו את הקופה כפיפ״ק. לטענתם, גם אם ביום מן הימים יחליטו לעצור את זה לא סביר שהם יקנסו למפרע אנשים שחסכו בתום לב.


מנגד, סוברים המחמירים שהסיכון גדול כיוון שעל מיסוי כזה לא חלה התיישנות וגם בעוד מספר שנים ואפילו עשורים יכולים ברשות המס האמריקאית להתחיל להתלבש על עוד מקור הכנסה ולמסות עשרות אלפי קופות של ישראלים אזרחי ארה״ב במיסוי פיפ״ק דרקוני (+ריבית על השנים שעברו). במידה וזה יקרה, שום תירוץ לא יעזור.


אז איך כן כדאי להשקיע בשוק ההון מעבר לחיסכון הפנסיוני אם אני לא רוצה לקחת את הסיכון?

לפני שמתייאשים חשוב לזכור שקופת גמל להשקעה זה מוצר חדש יחסית שהסתדרנו במשך שנים בלעדיו ושלצד יתרונותיו קיימים בו גם חסרונות לא מעטים.

לכן מה שמומלץ לאזרח אמריקאי המעוניין להשקיע מעבר לחסכונות הפנסיוניים זה לקנות מניות בודדות או קרנות סל עוקבות מדד המונפקים בארה״ב (לדוגמה כאלו של חברת vanguard)

ניתן להשקיע בהן דרך הבנק (יקר), בית השקעות בישראל (פחות יקר) או ברוקר זר כמו IB (הכי זול)

חשוב לזכור שניהול ההשקעות דרך ברוקר זר מחייב דיווח שנתי וחשיפה לרשויות המס בישראל... (למי שמגיש דוחות כעצמאי זה לא אמור להפריע)



מה אנחנו ממליצים

אם אתם יודעים להשקיע בקלות בלי קופת גמל להשקעה, תעשו זאת. לא שווה את הסיכון.

אם קופת גמל להשקעה זו הדרך היחידה שלכם להשקיע בצורה מסודרת וקבועה ייתכן וזה שווה לכם את הסיכון. תזכרו שהסיכון הוא רק עליכם - גם אם ראיתם המלצה ברשת או שרו״ח שלכם אמר לכם שזה בסדר, רק אתם תשלמו את המיסים במידה ויושתו.


דעתו של המתורגמן הפיננסי: לא שווה את הסיכון, נקודה.


אפשרות נוספת: אם יש לכם כסף בארה״ב או דרך להעביר לשם כספים אנחנו ממליצים להשקיע דרך חברת wealthfront ודומתיה המשמשות כקופת גמל להשקעה על סטרואידים. יש שם אפשרות להפקיד בהוראת קבע, לבחור בקלות רמת סיכון או פיזור של ההשקעות והכל בדמי ניהול נמוכים בהרבה ממה שיתנו לכם בקופת גמל להשקעה.


 


3. דבר שצריך לדעת לפני שמשקיעים בנדל״ן


בישראל יש פטור מס רווחי הון על עליית הערך של דירה יחידה. זה פטור די נהדר בהתחשב במצב הנדל״ן בארץ. בעשור האחרון דירות רבות הכפילו את שווין ואף יותר ובעלי הדירות הגדילו את הונם באופן משמעותי בלי להתחייב במס רווחי הון העומד בדרך כלל על 25% מהרווח.


למיטב הבנתי הרציונאל שעומד מאחורי הפטור הוא שכל אדם צריך דירה לגור בה ומגורים בדירה כזו לא נחשבים השקעה.

עבור רוב הציבור עליית ערך של הדירה היחידה שבבעלותו לא מועילה יותר מדי (מעבר להרגשת העושר הנלוות לכך שהדירה שבבעלותכם שווה מליונים) כיוון שהם גרים בתוכה ולא מתכוונים למכור אותה ולגור ברחוב.


זה כנראה גם הרציונאל העומד מאחורי פטור ממס על הכנסות משכירות עד לגובה 5100 בחודש. אדם יכול להיו בעלים של דירה אחת ולממן בעזרת תשלומי השכירות מגורים בדירה אחרת בלי שהדבר יחשב להכנסה מהשקעה.)


מי שיכולים להרוויח מהפטור הזה כ׳משקיעים׳ הם אנשים שרוכשים דירה אחת לטובת השקעה וגרים בפועל אצל ההורים או בדירה אחרת (זולה יותר). או משקיעים שגרים בשכירות ומשתמשים בפטור על דירה יחידה כדי לקנות דירה במקום עם צפי לעיית ערך גדולה, לשפץ ולמכור. (כדי שזה יחשב לדירה יחידה צריך להחזיק בה לפחות 18 חודשים רצופים)


הבעיה שלכם

הבעיה היא שכאזרחי ארה״ב הסיפור קצת שונה - בארה”ב יש גם פטור על שבח של דירה יחידה (עד תקרה של K250$ ליחיד ו500$ לזוג). אבל שם הפטור נחשב רק אם התגוררתם בדירה ב 2 מתוך 5 השנים האחרונות שקדמו למכירה. אם לא גרתם בדירה בפועל, היא נחשבת כדירה להשקעה גם אם זו הדירה היחידה בבעלותיכם.


זו בעיה משתי סיבות:

הראשונה היא שלא נעים לשלם מס בגובה עשרות ואפילו מאות אלפי שקלים. השניה היא שבשונה מרווחי הון רגילים, לרוב כשמוכרים דירה יחידה רוצים לקנות דירה אחרת. העניין הוא ששוק הנדלן עולה פחות או יותר במקביל. אם קניתם דירה לפני עשרים שנה במ100 אלף ועכשיו אתם מוכרים אותה ב500, תצטרכו לשלם 100 מתוך 400 של הרווח (25%) העניין הוא שסיכוי גדול שגם הדירה החדשה שתרצו לקנות תעלה לפחות חצי מליון והכדאיות שבמכירה תרד בצורה משמעותית.


מה ניתן לעשות כדי להמנע מהמס?

1. לקנות רק את הדירה בה אתם מתכוונים להתגורר

2. לרשום את הדירה על שם בן הזוג הלא אמריקני

3. לוותר על האזרחות :)

4. להתייעץ עם רו״ח אמריקאי, אולי יהיה לו פיתרון יצירתי. האמת היא שבכל מקרה מומלץ מאד להתייעץ עם רואה חשבון לפני כל מהלך כלכלי משמעותי כמו רכישה או מכירה של דירה.



 

לסיכום:

אלו שלשת הדברים שחייבים לדעת:

  1. לדווח במסודר בכל שנה.

  2. לא לקנות pifc. (ולהחליט מה דעתכם על קופת גמל להשקעה).

  3. להבין את משמעות המס לפני שרוכשים דירה להשקעה.

  4. להצטרף לקבוצת הטיפים הכלכליים לאזרחי ארה״ב בווטסאפ



בהצלחה!


12,502 צפיות5 תגובות

5件のコメント


leah1919
6月25日

האם השקעה באג״ח גם יש לו מס דרקוני?

いいね!

מה לגבי חשבון חיסכון לכל ילד? בעייתי לבחור במסלול של קופת גמל?

いいね!

מה לגבי פקדון בבנק בישראל?(אזרחית ארה"ב)

いいね!

אדם t
אדם t
2023年3月24日

יש עוד קבוצת ווטסאפ לטיפים לאמריקאים? הקבוצה המקושרת בפוסט מלאה

いいね!

moshe
2022年10月25日

כתבתם לוותר על אזרחות - עם סמיילי. האמת שזה ממש כדאי. אין היום שום יתרון לאזרחות אמריקאית. להפך.

いいね!
bottom of page