לא מעט אנשים חושבים שברגע שהם יצאו לפנסיה הם יפסיקו לשלם מיסים וביטוח לאומי. הם הרי עבדו כל כך הרבה שנים וכעת הגיע הזמן להנות מפירות ההשקעה.
לגבי ביטוח לאומי זה באמת נכון, כשפורשים מפסיקים לשלם ומתחילים לקבל קצבת זקנה הפטורה ממס. אבל רשות המיסים מתייחסת לקצבת הזקנה כמו הכנסה ובכל חודש גובה מהפנסיונרים אחוזים בהתאם לגובה הקצבה.
כיצד מפחיתים את גובה המס?
דבר ראשון חשוב להגיש לחברת הביטוח שמשלמת את הקצבה בכל שנה טופס 101 דרכו מדווחים על נקודות הזיכוי שמגיעות לנו (ממש כמו כל מעסיק). הגשה של טופס 101 תפחית את תשלומי המס באופן ניכר.
אם מקבל קצבת הפנסיה ממשיך לעבוד בעבודה חלקית נוספת חייבים גם להגיש תיאום מס, אחרת מס הכנסה יכול גם לקחת כמעט 50% מהקצבה…
קיבוע זכויות- הטבת מס מהותית שלא כולם מכירים
ישנה הטבת מס משמעותית בשם ׳סעיף 9א׳ שיכולה להפחית את גובה המס לאפס. לצער הלב, למרות שהתקנה קיימת כבר לא מעט שנים, נתונים מראים שרק 60,000 פנסיונרים ניצלו את הטבת המס הזו…
בטיפ הבא נסביר לעומק כיצד עובד קיבוע זכויות. בנתיים אנחנו מציעים לגשת להורים או לסבים ולסבתות שמקבלים קצבת פנסיה ולבדוק איתם בעדינות האם יורד להם תשלום למס הכנסה.
במידה וכן, ייתכן שתוכלו לחסוך להם מאות שקלים בחודש בעזרת הגשת 101 בכל שנה, תיאום מס אם צריך ובעיקר דרך קיבוע זכויות - פטור ממיסוי הניתן לכל פורש ופורשת.
לצערנו, הפטור המתקבל מקיבוע הזכויות לא ניתן אוטומטית ויקבלו אותו רק מי שיבקשו.
הסיבה הרשמית שהפטור לא ניתן אוטומטית היא שיש כמה אפשרויות לקבלת הפטור. במסגרת ׳קיבוע זכויות׳ עליכם לקבוע כיצד אתם רוצים לקבל את הפטור.
(כידוע, כאשר יש יותר מאפשרות אחת רבים מאיתנו בוחרים שלא לבחור…)
מהן האפשרויות
סך הסכום הפטור העומד לכל פורש ופורשת הוא 791,000 (הסכום יגדל ב2025) וכל אחד צריך להחליט כיצד הוא מממש את הפטור.
💰אפשרות א׳ - פטור על הקצבה החודשית (= עד 4,425 פטורים ממס)
💰אפשרות ב׳ - פטור חד פעמי על משיכת סכום חד פעמי (עד 791000)
💰אפשרות ג׳ - שילוב של האפשרויות: פטור על משיכה חד פעמית+ פטור מופחת על הקצבה.
איך בוחרים?
זה תלוי בהמון גורמים ושיקולים אבל אפשר להגיד ככלל אצבע:
- אם הקצבה שלכם היא עד 6000 אתם לא זקוקים לפטור על הקצבה ויכולים לקבע את הזכויות לטובת משיכה חד פעמית (לא חייבים למשוך מיד, אבל כדאי לקבע את הזכות למשוך בעתיד)
- אם הקצבה גבוהה מ6000 ש״ח לחודש כדאי להקדיש חלק מהפטור לטובת הפחתת חבות המס מהקצבה.
איך עושים את זה בפועל?
ממלאים טופס 161ד (קיים ברשת) ושולחים לרשויות המס. כמובן שאפשר לעשות את זה במסגרת ייעוץ לפני ואחרי פרישה אצל יועץ פנסיוני. כן, אנחנו גם מספקים שירות כזה.
האם כדאי להזניח את הטיפול בקיבוע הזכויות?
לא, ממש לא. זה ממש כמו לזרוק כסף לפח. מי שיטפל בזה יחסוך עד מאות שקלים בחודש ויהיה אולי גם זכאי להחזר רטרואקטיבי.
בהצלחה!
コメント